Czy można poprawić odpowiedź immunologiczną na szczepienie?

0

Odpowiedź na to pytanie brzmi: TAK. Jak przekonują lekarze weterynarii z Uniwersytetu Stanowego Południowej Dakoty właściwie zbilansowana końska dieta wzbogacona kwasami omega-3, przynosi namacalne efekty w postaci lepszej tolerancji szczepionki oraz lepszej odpowiedzi immunologicznej. Wyniki najnowszych analiz opublikowano na łamach czasopisma „Journal of Animal Science„.

Szczepienie to nic innego, jak stymulowanie układu immunologicznego do rozpoznania i walki z patogenem. Obecnie stosowane na krajowym rynku szczepionki w związku ze słabą immunogennością wirusa (czyli możliwością wywoływania reakcji z komórkami gospodarza ) powinny być stosowane regularnie (odnawiane szczepienia) zgodnie z zaleceniami podmiotów odpowiedzialnych.

Amerykańscy naukowcy postanowili ocenić efekt immunologiczny u koni żywionych standardowo oraz koni otrzymujących pasze z dodatkiem kwasów tłuszczowych omega-3 – czyli składników, wobec których przewidywano modulujący wpływ na układ odpornościowy. Konie były karmione ustalonymi dawkami pokarmowymi już na 111 dni przed zamierzonym szczepieniem, a następnie w kolejnych dobach po immunizacji (tj. w 0, 7, 14, 28, 35 oraz 42 dobie) oceniano koncentrację przeciwciał w osoczu krwi. Naukowcy zdecydowali się na ocenę m.in. czterech subklas przeciwciał IgGb, IgGt, IgGa oraz IgGc. Do analizy dodatkowo włączono przeciwciała IgM. O ile przeciwciała  IgM ujawniają się w krwi na samym początku ‚zakażenia’ to przeciwciała IgG są produkowane później i to one odpowiadają za utrzymanie się odporności w długookresowej perspektywie.

Wyniki analiz nie wykazały istotnych różnic klinicznych w reakcji na szczepionkę. Okazało się jednak, że dostrzeżono tendencję do zwiększenia odpowiedzi immunologicznej u koni karmionych dietą wzbogaconą o kwasy omega-3. Zdaniem badaczy jest to dowód na to, że właściwym karmieniem jesteśmy w stanie wspierać silniejszą odpowiedź immunologiczną u szczepionych koni.

 

Źródło: „The effect of diet on serum antibody response to vaccine in horses” Kendall, O A; Young, A; Lamprecht, E D; Leatherwood, J L; Bott, R C. Journal of Animal Science, supl. Supplement 294 (Apr 2016): 190-191.

Kwasy omega-3: które ze źródeł lepiej przyswajalne?

 

Kwasy omega-3 na zdrowie!

Leave A Reply