Jak właściwie wesprzeć konia alergika

0

Konie  – podobnie do ludzi – mogą zmagać się z alergiami na różnorodne czynniki. Ukąszenia owadów, pyłki roślin, wszędobylski kurz, leki (np. penicylina) czy środki stosowane w pielęgnacji mogą nieoczekiwanie dla nas – właścicieli – wywoływać nieprzyjemną reakcję alergiczną. Zdaniem ekspertów od żywienia z ośrodka badawczego Kentucky Equine Research – przed nasileniem okresu pylenia warto zadbać o wzbogacenie diety naszego konia w naturalne składniki działające przeciwzapalnie.

Rodzaj reakcji alergicznych oraz ich nasilenie dla nie jednego właściciela koni może stanowić nie lada zaskoczenie – poczynając od delikatnych pokrzywek, świądu oraz ciężkiego oddechu, po w pełni rozwinięty wstrząs anafilaktyczny. Wielu właścicieli znając problemy zdrowotne swojego podopiecznego stara się unikać ekspozycji na alergeny – niestety nie zawsze jesteśmy w stanie uchronić nasze konie przed wszystkimi zagrożeniami, jakie niesie za sobą zanieczyszczone środowisko.

Dieta ukierunkowana na wsparcie odporności

Zdaniem ekspertów z Kentucky Equine Research (KER) w niektórych przypadkach warto przygotować organizm naszego wierzchowca na efektywniejsze radzenie sobie z walką z alergenami. Jednym z zaproponowanych rozwiązań jest wzbogacenie paszy o naturalne składniki działające przeciwzapalnie – chodzi m.in. o kwasy omega-3 oraz mieszanki ziołowe zawierające rośliny o udowodnionych właściwościach przeciwzapalnych (na długiej liście ziół wykazujących takie właściwości znajdziemy m.in podbiał pospolity, tymianek pospolity, dziewannę wielokwiatową, babkę lancetowatą, krwawnik zwyczajny, rumianek, miętę pieprzową, czy też szałwię lekarską).

Zboże genetycznie zmodyfikowane

Jednym z najnowszych rozwiązań walki z alergenami, zaproponowanym przez zespół naukowców z Islandii i Szwajcarii, jest zmiana diety i karmienie koni zbożami modyfikowanymi genetycznie. W swoim eksperymencie opisanym na łamach „Equine Veterinary Journal” wykorzystali jęczmień, który poddany genetycznym modyfikacjom zawierał alergen Cul n2 pochodzący ze ślinianek owadów z rodziny komarowatych. Spośród siedmiu kucy islandzkich (które wcześniej nie miały styczności z komarami- a co za tym idzie nie wytworzyły przeciwciał na alergeny niesione przez owady) – cztery karmione były jęczmieniem zmodyfikowanych, natomiast kolejne trzy klasycznym jęczmieniem wolnym od manipulacji genetycznych. Po siedmiu posiłkach badacze oceniali poziom antygenów obecnych w krwi oraz ślinie kucyków. Analiza zebranych danych wyraźnie wskazała, że w ślinie i krwi koni karmionych modyfikowanym jęczmieniem stwierdzono obecność immunoglobulin IgG1 – charakterystycznych dla pierwszej odpowiedzi układu odpornościowego. Zdaniem naukowców taka mobilizacja końskiego organizmu pozwala na łatwiejsze radzenie sobie z alergenami, a jakimi w późniejszych okresie mają styczność konie.

Pisząc a alergiach warto pamiętać, że wczesna ekspozycja na alergeny (np. pochodzące z ugryzień owadów) pozwala koniom budować właściwie reagujący system immunologiczny.

 

Źródło: Equine Vet J. 2016 Nov 17. doi: 10.1111/evj.12655.  „Oral administration of transgenic barley expressing a Culicoides allergen induces specific antibody response.”

 

Leave A Reply