Karmienie klaczy determinuje metabolizm kolejnych pokoleń

1

Właściwie zbilansowana dawka żywieniowa to klucz do sukcesu w hodowli koni. Belgijsko-francuski zespół naukowców zrealizowała badanie, w którym ocenił wpływ diety klaczy na metabolizm, rozwój kostno-szkieletowy, tempo wzrostu oraz dojrzałość płciową jej męskiego potomstwa. Wyniki analiz opublikowano 12 stycznia na łamach czasopisma „PLOS One”.

Badaniem objęto grupę 24 klaczy wirzchowych, które od momentu inseminacji do momentu odsadzenia źrebiąt (w 7 miesiącu życia) przebywały w jednym stadzie i wypasane były na tej samej łące. Jedynym elementem różnicującym było wykorzystanie gotowych pasz (w grupie F liczącej 12 sztuk) lub gotowych pasz z dodatkiem jęczmienia (w grupie B liczącej również 12 sztuk). Zróżnicowane karmienie stosowano od połowy ciąży, aż do oźrebienia. Istotnym elementem eksperymentu było również wykastrowanie w wieku 12 miesięcy wszystkich ogierków, które urodziły się w trakcie trwania badania oraz zastosowanie pomiędzy 20 a 24 miesiącem ich życia diety składającej się z gotowych koncentratów, które pokrywały 140 proc. dziennego zapotrzebowania.

W trakcie obserwacji wykazano, że ogierki od klaczy z grupy B (karmionych z dodatkiem jęczmienia) zdecydowanie szybciej osiągały dojrzałość płciową w stosunku do ogierków z grupy F. Co więcej oceniany w wieku 19 miesięcy stan układu kostno-szkieletowego – odsadki z grupy F miały słabiej rozwinięte chrząstki stawowe w porównaniu z odsadami z grupy B. Źrebięta z grupy F wykazywały również wyższą wrażliwość na insulinę w stosunku do źrebiąt z grupy B, u których dieta matek wpłynęła na wyższe wartości osiąganej glikemii.

Co ciekawe pomiędzy obiema grupami młodych koni nie stwierdzono różnic wynikających ze zmian osteochondrycznych w 24 miesiącu życia – czyli w momencie, kiedy przez cztery miesiące były eksperymentalnie przekarmiane. Naukowcy zwrócili również uwagę na fakt, że po czteromiesięcznej nadpodaży energii u młodych koni z grupy B odnotowano zdecydowanie niższą wrażliwość na insulinę.

Wyniki analiz opublikowane na łamach „PLOS One” wyraźnie wskazuje, że dieta klaczy może implikować zmiany w metabolizmie ich potomstwa i wpływać na tempo rozwoju oraz moment osiągnięcia dojrzałości płciowej.

 

Źródło: PLOS One, January 12, 2017 doi.org/10.1371/journal.pone.0169295

 

1 komentarz

  1. O czym to świadczy? Jęczmień nie jest taki zły jak go malują? Szkoda że nie napisali czym jeszcze były karmione klacze

Leave A Reply