Stres nie sprzyja układowi pokarmowemu

0

Syndrom choroby wrzodowej u koni (Equine gastric ulcerus syndrome – EGUS) jest szeroko rozpowszechniony u koni wykorzystywanych w wielu rodzajach dyscyplin – wyścigach, ujeżdżeniu, skokach, WKKW, jeździe westernowej.

Wrzody występują u 40-90 proc. koni poddawanych intensywnym obciążeniom treningowym, jednak najczęściej spotykane są u wyścigowych. Ćwiczenia i trening są czynnikami predysponującymi do wystąpienia tej choroby. Niestety czynnikiem wpływającym na prawdopodobieństwo powstania wrzodów oraz nasilenie zmian w obrębie układu pokarmowego jest wzrastająca intensywność treningu.

Pomimo faktu, iż choroba jest głównym zaburzeniem koni intensywnie trenujących na profesjonalnym poziomie, u 37 proc. koni wykorzystywanych w lekkiej rekreacji stwierdzono łagodne zmiany w żołądku.

Przeprowadzono badania mające na celu oszacowanie czy transport, utrzymywanie w boksach, 2 – krotne żywienie w ciągu dnia oraz niesprzyjające warunki i lekki trening były związane ze wzrostem przypadków wystąpienia wrzodów (pozorowane warunki wyjazdu koni na zawody/pokazy – zmiana środowiska). Odnotowano, iż niesprzyjające warunki utrzymywania (nowe miejsce o innych parametrach), dieta – zmiana, intensywność treningu oraz nadmierne dawki niesterydowych leków przeciwzapalnych u koni wykorzystywanych w każdym typie użytkowania wierzchowego mają kluczowy wpływ na rozwój nadżerek.

Badania wskazują, iż użytkowanie rekreacyjne może być również przyczyną powstawania wrzodów. Kombinacja czynników takich jak: transport, umieszczenie w boksach o niekorzystnych warunkach oraz trening (czyli de facto czynniki stresogenne) były przyczyną wzrostu liczby przypadków wystąpienia uszkodzeń żołądka w przeciągu krótkiego czasu, w porównaniu z grupą kontrolną. Żaden z czynników ryzyka badany niezależnie (z wyjątkiem wpływu warunków stajennych ) nie był w stanie wywołać wrzodów żołądka u koni.

Lek.wet. Joanna Szwast

Leave A Reply