W syndromie metabolicznym koni ważna jakość posiłków

0

Rosnąca populacja koni zmagających się z tzw. syndromem metabolicznym i insulinoopornością skłania wielu właścicieli i opiekunów koni do poszukiwania idealnego schematu żywienia. W najnowszym wydaniu Journal of Equine Veterinary Science naukowcy z North Carolina State University przekonują, że na sekrecję insuliny i utrzymanie jej na stałym poziomie wpływa nie liczba posiłków zadawanych w ciągu dnia, a raczej ich jakość i zawartość przekazywanych w niej niestrukturalnych węglowodanów (NCS)- czyli cukrów prostych.

W eksperymencie badacze wykorzystali 8 dorosłych wałachów o średniej masie ciała 558 kg (±45 kg). Podzielono je na 4 grupy, które w odpowiedniej kombinacji podzielono na grupy karmione 2 lub 3 razy dziennie. Każda z grup przez 7 dni otrzymywała posiłki z wysokim poziomem węglowodanów niestrukturalnych albo z niskim poziomem węglowodanów niestrukturalnych. W siódmym dniu eksperymentu każdemu z koni pobrano krew przed i w trakcie 5 godzin po podaniu porannego posiłku.

Początkowe stężenie hormonu insuliny było zdecydowanie wyższe u koni karmionych paszami z wysoką zawartością NCS oraz u koni karmionych dwukrotnie w ciągu dnia. Dodatkowo skok poziomu hormonu insuliny by zdecydowanie wyższy u koni spożywających pasze z wyższą zawartością cukrów prostych.

Wyniki analiz sugerują zatem, że to nie liczba posiłków zadawanych w ciągu dnia, a raczej ich jakość i zawartość NCS wpływa na metabolizm glukozy i stężenie glukozy we krwi.

Jak zatem karmić konie z podejrzeniem lub rozpoznanym syndromem metabolicznym i insulinoopornością?

Z pewnością dieta każdego konia powinna być adekwatna do jego indywidualnego zapotrzebowania metabolicznego. Warto tu podkreślić, że konie otyłe nie będą wymagały paszy treściwej a ich codzienne menu będzie mogło sprowadzać się do prostej diety opartej na sianie i koncentratach mineralno-witaminowych. Zadawane siano powinno zawierać- jak najniższą zawartość cukrów prostych (można to osiągnąć poprzez jego wcześniejsze moczenie przez ok. 30 min przed podaniem). Opcją jest również zastosowanie specjalnych niskocukrowych pasz przeznaczonych dla koni po ochwacie.

Należy również pamiętać, że największym źródłem prostych cukrów w końskiej diecie są także trawy z sezonowych pastwisk. Lekarze weterynarii przestrzegają przed wypasaniem koni z syndromem metabolicznym. Dlatego też w okresie wiosenno letnim nasi chorzy podopieczni powinni korzystać z piaskowych kwater lub po uprzednim założeniu końskich kagańców spowalniających pobieranie trawy – z ubogich pastwisk.

 

Źródło: DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jevs.2014.08.004

 

 

Leave A Reply