Wysłodki – powracające do łask źródło włókna

3

Jeszcze do niedawna wysłodki buraczane były marginalizowanym elementem końskiej diety. Ba! Można pokusić się o stwierdzenie, że obecnie obserwujemy ich renesans oraz całkowicie zasłużony powrót do łask koniarzy.

Dostępne na rynku, łatwe do podawania, a co ważne – niezwykle wydajne źródło włókna – stały się naturalnym sprzymierzeńcem hodowców i właścicieli koni- szczególnie tych, które mają kłopoty z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

Wysłodki buraczane to pozostałość po ekstrakcji cukru z buraków cukrowych. Jest doskonałym źródłem włókna – mogą go zawierać nawet 220-240 g w kilogramie suchej masy wysłodków niemalasowanych oraz 160-175 g w kg s.m wysłodków melasowanych. Z drugiej strony pasza ta ma stosunkowo niską zawartość białka (średnio od 8 do 10 proc.), przez co wielu naukowców porównuje je do dobrej jakości siana, a ona sama świetnie nadaje się w karmieniu koni wyłączonych z treningu.

Warto podkreślić, że w odniesieniu do makro- i mikroelementów wysłodki zawierają dużo wapnia i stosunkowo mało fosforu, dlatego zleca się przy karmieniu bilansowanie fosforu w końskiej diecie innymi paszami (np. otrębami lub jęczmieniem). Wśród nieukrywanych zalet wysłodków buraczanych jest łatwość ich przyswajania – namoczone są nie tylko łatwe do pogryzienia (jest to szczególnie ważne w przypadku koni z problemami z zębami, czy zwierząt starszych mających problemy z trawieniem), ale również znacznie łatwiej są trawione. Świetnie nadają się dla koni wymagających wolno uwalnianej energii czy też zwierząt z chorobami alergicznymi lub schorzeniami układu oddechowego.

Wysłodki mogą okazać się również cenną pozycją w menu koni skarmianych sianem o niskiej jakości, lub koni wymagających obniżenia dawki pokarmowej. Według badań amerykańskich badaczy z Wydziału nauk o Zwierzętach i Rolnictwie Uniwersytetu w Kalifornii pulpa z niemelasowanych wytłoków buraczanych spośród testowanych pokarmów wzbudzała najniższy skok stężenia glukozy we krwi – co powoduje, że może być z sukcesem włączana do diety koni po ochwacie lub z syndromem metabolicznym, wymagających karmienia paszami z niską zawartością skrobi.

Co ciekawe według szkockich naukowców, którzy podjęli się przeprowadzenia ankiet dotyczących żywienia, poziomu aktywności oraz rutynowej opieki zdrowotnej na końmi z obszaru Szkocji, 64 proc. koni otrzymywało w swej diecie wysłodki, podczas gdy siano otrzymywało 87 proc. populacji koni.

Veterinary Record 2001;149:417-423 doi:10.1136/vr.149.14.417

 

3 komentarze

Leave A Reply