5 powodów, dla których warto zapewnić koniowi dobrze zbilansowane żywienie

0

Dzięki trosce, jaką przykładamy do opieki i żywienia – obserwujemy wydłużenie życia, poprawę zdrowotności i kondycji koni. Podsumujmy więc – dlaczego dzisiejsze praktyki żywieniowe wymagają odpowiedniego podejścia?

1. Pokrycie potrzeb pokarmowych.

Żywienie to nie tylko „zadawanie pasz” a dostarczanie organizmowi wartości odżywczych niezbędnych dla wzrostu, rozwoju, czy kondycji i wydolności w sporcie. Substancje zawarte w pożywieniu, w paszach pomagają utrzymać konia w dobrym zdrowiu i zmniejszać ryzyko zachorowań.

Każdy koń ma inne wymagania pokarmowe zależne od wieku, rasy, masy ciała, tempa przemian metabolicznych i poziomu treningu. Odpowiednia ocena tych wymagań i znajomość  reakcji konia na zmiany w diecie to jeden z ważniejszych elementów przygotowania adekwatnej racji żywieniowej. Taką rację można skomponować samemu lub z pomocą doświadczonego doradcy żywienia.

2. Zapobieganie skutkom nadmiaru lub niedoborów substancji pokarmowych i składników pasz.

Zarówno nadmiar jak niedobór określonych elementów diety może powodować zaburzenia ze strony układu pokarmowego lub zachwianie zdrowia organizmu. Na przykład nadmiar trudnostrawnych elementów roślin (jak zdrewniałe, przejrzałe łodygi traw) może prowokować zatory w jelitach i kolki. Z drugiej strony dla niektórych koni zbyt młode, liściaste, bogate wartości odżywcze i cukry młode trawy w sianie mogą być powodem problemów ze zdrowiem kopyt. Źle skomponowana dawka pokarmowa może dostarczać nadmiaru skrobi i prowadzić do zachwiania równowagi mikroflory jelitowej lub kwasicy jelita grubego. To samo, zwłaszcza w przypadku koni wrażliwych dotyczy udziału włókna czy białka. W skali „mikro” brak niektórych pierwiastków jak cynk, miedź, może rzutować na kondycję skóry, kopyt, sierści a ujemne korelacje pierwiastków mogą zaburzać wchłanianie i deficyty pokarmowe.

3. Utrzymanie prawidłowej pracy przewodu pokarmowego

Użycie odpowiednich komponentów diety zarówno pod względem wartości pokarmowej jak jakości higienicznej to swoista profilaktyka problemów z kondycją końskiego żołądka (wrzody, nieżyty) oraz pracą jelit. Właściwe żywienie pozwala zapobiegać zachwianiom pH treści pokarmowej i zaburzeniom motoryki jelit.

4. Wydajność.

Warto tu podkreślić zdecydowane NIE dla karmienia kolejnymi kilogramami pasz! W dobrze zaplanowanym żywieniu chodzi o podawanie właściwie dobranych składników diety w ilościach, które nie obciążają organizmu konia i kieszeni właściciela. Właściwy dobór żywienia zapewnia najlepszą strawność i wykorzystanie pasz.

5. Behawior i samopoczucie

Żywienie jest  jednym ważniejszych czynników wpływających na samopoczucie i jest elementem kluczowym w gospodarce energetycznej organizmu. Zarówno częstotliwość i rutyna zadawania jak kaloryczność i źródła energii mają znaczenie w dobrostanie i pobudliwości koni.

Przy dzisiejszym zróżnicowaniu użytkowania koni należy korzystać z różnych pasz – wykorzystując „elastyczność” przewodu pokarmowego konia, nie zapominając jednak o niezmienionych w ciągu milionów lat anatomicznych i fizjologicznych przystosowaniach ewolucyjnych. Przyglądajmy się temu – co stosujemy w żywieniu i z jakim efektem – by nasze codzienne karmienie nie było tylko „machinalnym” obowiązkiem, a mogło stać się prawdziwą wartością dodaną codziennej opieki.

 

O Autorze: mgr inż. Paulina Szybieniecka-Szybińska – specjalista z zakresu produkcji pasz dla zwierząt, doradca żywienia koni w firmie OptiFeed

Leave A Reply