Białka fazy ostrej markerami kolki

0

Badania białek ostrej fazy mają potencjał w różnicowaniu kolek wynikających ze stanów zapalnych jelit oraz otrzewnej przekonuje zespół naukowców na łamach czasopisma „Journal of Veterinary Emergency and Critical Care”. Ich najnowsza publikacja w kładzie nowe światło na badania diagnostyczne, jakie mogą być przeprowadzone  przed podjęciem decyzji o interwencji chirurgicznej.

Celem analizy była ocena potencjału diagnostycznego dwóch badań określających stężenie białek fazy ostrej we krwi oraz płynie otrzewnowym. Pod lupę badaczy trafiły – surowiczy amyloid A (SAA- nieprawidłowe białko prowadzące do tworzenia depozytów amyloidu w tkankach), haptoglobina (Hp- odpowiedzialna za wychwyt wolnej hemoglobiny z krwi) oraz fibrynogen. Ocena każdego z wybranych wskaźników miała na celu różnicowanie koni z kolkami o podłożu zapalnym.

Do badania włączono dwa szpitale, do których trafiło 226 koni z kolką o określonych parametrach – temperaturą powyżej 38 st.C, letargiem, refluksem żołądkowych (5-10 l) oraz prawidłowym badaniem rektalnym. Różnicowanie kliniczne w wykorzystywanym w szpitalach wieloczynnikowym modelu logistycznym uzupełniono o badania parametrów krwi oraz płynu otrzewnego. Okazało się, że ocena stężenia surowiczego amyloidu A (SAA) w krwi o blisko 4 proc. poprawiało trafną diagnozę oraz klasyfikowało konie do właściwego postępowania terapeutycznego. Co ciekawe wyniku tego nie poprawiły natomiast parametry związane z płynem otrzewnowym.

Zdaniem naukowców ocena SAA w surowicy krwi pozwoliła poprawę diagnostyki różnicującej konie kwalifikujące się do zabiegów chirurgicznych lub ewentualnego intensywnego leczenia klinicznego. Autorzy przekonują również, że ich analiza pozwoli na minimalizowanie ryzyka zbędnych lub zbyt późno przeprowadzanych operacji kolki.

 

Źródło: J Vet Emerg Crit Care (San Antonio). 2016 Jul 6. doi: 10.1111/vec.12504. [Epub ahead of print]

Encyklopedia zdrowia koni: kolka i morzyska u koni

 

Leave A Reply