Co oznaczają pierścienie na kopytach?

1

Kopyta powiedzą nam prawdę, także o warunkach w jakich przyszło funkcjonować naszemu wierzchowcowi w przeszłości. Na co zwracać uwagę obserwując stan rogu kopytowego?

Większość właścicieli oraz opiekunów zwraca uwagę na fakt, że powierzchnie końskich kopyt nie są całkowicie jednorodne od koronki do dolnego brzegu ściany kopyta. Proces narastania nowego rogu sprawia, że zazwyczaj górna część kopyta wydaje się obserwatorom bardziej gładka i błyszcząca od starszej umiejscowionej poniżej.

Warto pamiętać, że za wygląd kopyt naszych wierzchowców odpowiadają również czynniki środowiskowe takie, jak: błoto, wilgotne czy suche cykle pogodowe. Kopyta – podobnie do ludzkich paznokci – ulegają również  normalnemu zużyciu,  przez co ich powierzchnia traci swój blask, wykazuje pewien stopień złuszczenia i spękania. Te drobne zmiany są prawidłowe i nie świadczą o problemach zdrowotnych. Natomiast sezonowe zmiany wzrostu kopyt często manifestują się pod postacią drobnych linii lub wypukłości na ścianach kopyt.

Co decyduje o tempie wzrostu? W pierwszej kolejności – właściwe żywienie. Dodatkowo warto pamiętać, że kopyta nieco szybciej rosną podczas ciepłej pogody i trochę wolniej w miesiącach zimowych. Na ich wzrost może mieć również wpływ zmiana w poziomie treningu. Różnice te zazwyczaj są zauważalne – ale bez wyraźnych wypukłości lub wgłębień i powinny być traktowane jako zmiany fizjologiczne.

Bardziej wyraźne pierścienie, rowki lub wybrzuszenia pojawiające się na ścianie kopyta powinny być sygnałem ostrzegawczym dla opiekunów. Zdaniem ekspertów z Kentucky Equine Research tego typu zmiany mogą być objawami problemów zdrowotnych, które miały miejsce w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Czasem mogą świadczyć także o przebytej gorączce, zakażeniu lub zapaleniu, które wpłynęło na krążenie w kopycie i zakłóciło wzrost rogu. Wyraźne pierścienie  mogą być również spowodowane spożyciem trujących roślin, zepsutego zboża lub innych substancji czy składników diety, negatywnie działających na koński organizm oraz jego metabolizm.

 

Opracowanie: Paulina Szybieniecka/Kentucky Equine Research

1 komentarz

Leave A Reply