Kolka poporodowa może być efektem zmian w mikrobiomie

0

Wielu hodowców ma świadomość, że radość z pojawienia się na świecie nowego członka końskiej rodziny, często przeplata się ze smutkiem wynikającym z problemów zdrowotnych matki. Jak pokazuje historia – nawet u doświadczonych klaczy może dochodzić do komplikacji poporodowych. Wśród tych ostatnich bywają również kolki. Naukowcy z Uniwersytetu w Guelph oraz Uniwersytetu Stanowego w Michigan wskazują, że ryzyko wystąpienia morzyska można monitorować poprzez obserwację zmian zachodzących w mikroflorze bakteryjnej końskiego układu pokarmowego.

Zdaniem ekspertów najczęstszym problemem kolkowym – pojawiających się u klaczy po ich wyźrebieniu – jest skręt jelita grubego. Kanadyjscy naukowcy w publikacji na łamach „Equine Veterinary Journal” wskazują, że czynnikami sprzyjającymi morzyskom u źrebiących się klaczy mogą być – zaawansowany wiek czy nagłe zmiany diety tuż przed rozwiązaniem. Badania zespołu kierowanego przez prof. Scotta Weese wskazują, że przydatnym czynnikiem predykcyjnym kolki są zmiany, jakie następują w mikroflorze bakteryjnej klaczy.

Aby sprawdzić wpływ składu końskiego mikrobiomu na ryzyko rozwoju morzyska, badacze wykorzystali 221 klaczy matek z trzech stadnin koni pełnej krwi zlokalizowanych w Kentucky. Od każdej z kobył pobierano próbki kału na 14 dni przed terminem wyźrebienia, a następnie w 14 i 28 dniu po urodzeniu źrebaka. Próbki analizowano pod kątem obecności mikroorganizmów zasiedlających koński układ pokarmowy.

U 24 klaczy, które w trakcie badania rozwinęły poporodową kolkę, stwierdzono istotne zmiany w składzie mikrobiomu w kale w porównaniu do klaczy zdrowych. U klaczy tych próbki kału pobrane przez wyźrebieniem miały zdecydowanie większy odsetek Proteobacteria (8,2proc.) w porównaniu do klaczy zdrowych (3,7 proc.). Dodatkowo w próbkach pobranych od klaczy kolkujących stwierdzono nadreprezentację bakterii z rodziny Lachnospiraceae oraz rodziny Ruminococcaceae.

Naukowcy sugerują, że każdorazowa zmiana składu gatunkowego mikroogranizmów zasiedlających m.in. jelito ślepe konia, może negatywnie zwiększać ilość gazów produkowanych w trakcie procesu trawienia – co w efekcie może przyczyniać się do inicjowania morzyska.

Źródło: Equine Vet J. 2015 Nov;47(6):641-9. doi: 10.1111/evj.12361. Epub 2014 Dec 14.

 

Kolkę po wyźrebieniu można przewidzieć

 

A Ty, co wiesz o symptomach kolki u swojego konia?

 

Kolki: przykry efekt udomowienia koni

Leave A Reply