Kwasy omega-3: bo w suplementacji najważniejsze są proporcje

0

Konie, jako roślinożercy, są naturalnie przystosowane do diety bogatej w kwasy omega-3. Wśród naturalnych źródeł kwasów omega-3 najbogatszymi są ‚świeże’ i regularnie kultywowane pastwiska, natomiast źródłem kwasów omega-6 są zazwyczaj ziarna zbóż.W dobrze zbilansowane diecie kluczową rolę odgrywa stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6. Niestety do chwili obecnej naukowcom nie udało się ustalić idealnych proporcji obu grup kwasów. Przyjmuje się zatem, że ich obecność w diecie powinna kształtować się w proporcjach 2-5 : 1 (omega-3 do omega-6). W naszym klimacie i związaną z nią sezonowością wypasania, istotną rolę odgrywa suplementacji kwasami omega-3, które to bardzo dobrze wpływają na polepszenie m.in. jakości skóry i sierści, spadek bolesności stawów w przypadku schorzeń zwyrodnieniowych, budowę kości. Wśród pozytywnych efektów zauważono profilaktyczne działanie w owrzodzeniach żołądka, poprawę wskaźników reprodukcyjnych, ogólne działanie przeciwzapalne oraz łagodzenie reakcji alergicznych. Dodatkowo kwasy omega-3 wpływają na redukcję powysiłkowego zwężenie dróg oddechowych.

Decydując się na dodawanie do końskiej diety nowych suplementów, w każdym przypadku należy pamiętać o ich stopniowym wprowadzaniu do codziennego żywienia. Przewód pokarmowy musi mieć czas na przystosowanie się do nowej diety. I na koniec. Należy również pamiętać, że efektów zmienionej diety nie otrzymamy z dnia na dzień. A na poprawę kondycji i stanu zdrowia potrzeba będzie nawet kilku miesięcy.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Leave A Reply