Moczenie siana: korzyści i zagrożenia

0

Pozostawianie siana w wodzie na 15 do 60 min przed jego zadaniem do końskich boksów jest wspólną strategią zalecaną w przypadku koni ze zdiagnozowanym lub przebytym ochwatem, syndromem metabolicznym czy przewlekłą obturacyjna chorobą płuc. Jak prawidłowo moczyć i podawać siano?

Obowiązujące wytyczne związane z moczeniem siana wynikają z badania przedstawionego na łamach czasopisma „Animal Science”. Naukowcy ocenili, że trzymanie siano przez 30 min w ciepłej wodzie lub 60 min w wodzie zimnej pozwala na efektywne usunięcie z niego niestrukturalnych węglowodanów tj. cukrów a także nadmiaru potasu oraz frakcji pyłowej. Co istotne, każdorazowo moczenie powinno się odbywać w świeżej i czystej wodzie, gdyż usuwanie węglowodanów niestrukturalnych zachodzi poprzez proces dyfuzji w gradiencie stężeń- zatem znacznie szybciej węglowodany będą tracone, gdy woda będzie ich pozbawiona.

W zależności od jakości siana (tego czy zawierało lucernę, kupkówkę czy inna gatunki traw) wraz z wydłużeniem czasu moczenia istotnie redukowano zawartość węglowodanów- po godzinie moczenia w ciepłej wodzie można było liczyć nawet na 40 proc. redukcję. W trakcie godzinnego „leżakowania” w wodzie siano traciło również nawet 50 proc. potasu, co jest pożądane w żywieniu koni cierpiących na hiperkaliemiczne porażenie okresowe (HYPP) tj. genetyczne zaburzenia przepływu jonów przez błony komórkowe (na to schorzenie najczęściej cierpią konie AQH).

Nadgorliwość gorsza od…

Wielu właścicieli koni przykładając się do opieki nad swoimi wierzchowcami popada w nadgorliwość i stara się moczyć siano możliwie długo. Niestety w tym przypadku nie mamy dobrych wieści, gdyż zbyt długi proces przetrzymywania siana w wodzie może doprowadzić do niekorzystnych zjawisk. Pierwszym prozaicznym powodem jest utrata wartości smakowych, kolejnym problemem jest wypłukanie niemal wszystkich istotnych składników pokarmowych. Ale to nie wszystko istotnym problemem jest ryzyko pojawienia się pleśni (szczególnie gdy siano nie jest zadawane bezpośrednio po wyjęciu z wody), a także duże namnażanie się kolonii bakterii-szczególnie w okresie ciepłych miesięcy.

Warto pamiętać!

  • moczenie siana jest szczególnie polecane dla koni po ochwacie, otyłych, z syndromem metabolicznym lub problemami z układem oddechowym;
  • idealnym schematem moczenia jest zanurzenie porcji siana w czystej wodzie na 30 min (w przypadku wody ciepłej) lub 60 min przed podaniem (w przypadku wody chłodnej);
  • polewanie siana niestety nie przynosi spodziewanych efektów związanych z wypłukaniem niestrukturalnych węglowodorów, może jedynie ograniczyć (ale też w niewystarczającym stopniu) frakcję pyłową zawartą w paszy objętościowej.

 

 

Leave A Reply