Przy spadku temperatur nie zapomnij o modyfikacji diety

0

Zbliżająca się wielkimi krokami zima i zakończony sezon pastwiskowy powinien być czasem, w którym szczególną uwagę poświęcimy diecie naszych koni. Lekarze weterynarii z Kentucky Equine Research (KER) przypominają, że właściciele powinni pomyśleć o zmianie menu i dostosowaniu kaloryczności posiłków do rosnącego zapotrzebowania na energię. Dodatkowa porcja kalorii jest niezbędna nie tylko do codziennej pracy, ale również do utrzymania masy ciała, ogrzania organizmu czy też poruszania się po błotnistych padokach.

Aby skutecznie i efektywnie zmienić końską dietę należy tego doknać jeszcze przed dużym spadkiem temperatur, zanim koń zacznie tracić masę na skutek dużych wydatków energetycznych na ogrzanie organizmu. Szczególną uwagę na masę ciała swoich wierzchowców zwracać powinni właściciele koni pełnej krwi angielskiej oraz końskich seniorów – u tych ostatnich szczególnie trudno jest bowiem odbudować utracone kilogramy.

Czym powinna się charakteryzować zimowa dieta?

Przede wszystkich powinna być ona bogata we włókno będące źródłem wolno uwalnianej energii (czyli siano, siano i jeszcze raz siano). Warto również rozważyć wprowadzenie do diety olejów bogatych w kwasy omega-3 oraz inne nienasycone kwasy tłuszczowe, które dostarczają końskiemu organizmowi 2,5 raza więcej kalorii niż tradycyjnie skarmiane zboże.

Będąc codziennie w stajni można także rozważyć przygotowywanie dodatkowego, ciepłego posiłku, który koń otrzymywałby po skończonym treningu. Jego bazą mogą być m.in. zalewane ciepłą wodą trawokulki, otręby pszenne, otręby ryżowe lub wysłodki. Te ostatnie są szczególnie polecane koniom wrażliwym, u których nie trudno o sezonowy spadek masy ciała.

Foto: Flickr (CC BY 2.0) Perry McKenna Headless Horse

Leave A Reply