Salmonella nie omija koni

1

Bakteria powodująca u ludzi ciężkie zatrucia pokarmowe może spędzać sen z głowy także lekarzom weterynarii. Do zakażeń pałeczką salmonelli może dochodzić również u koni – a sprzyjać jej mogą złe warunki higieniczne w stajni oraz osłabienie układu immunologicznego konia. Jakie objawy powinny nas szczególnie niepokoić?

Jak wskazują lekarze weterynarii z Uniwersytetu Stanowego w Minnesocie – większość infekcji u koni wywołuje bakteria Salmonella typhimurium. Ta gram-ujemna beztlenowa pałeczka dostaje się do końskiego organizmy głównie na skutek wtórych zakażeń  – poprzez spożycie zanieczyszczonego kałem pożywienia lub wody. Często źródłem zakażenia mogą być także bakterie wnoszone do stajni na butach, nieumyte wiadra czy niewłaściwie zdezynfekowane narzędzia stosowane przy zabiegach kosmetycznych.

 

File:Horse-drinking-0A.jpg

Foto: Adamantios (Praca własna) GFDL, CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons

 

Nie jedna postać salmonellozy

Zdaniem prof. Zdzisława Glińskiego z Katedry Epizootiologii i Kliniki Chorób Zakaźnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, w przypadku zwierząt możemy mieć do czynienia z kilkoma typami salmonellozy. Wśród nich znajdują się zarówno postać posocznicowa, jak również jelitowa (w formie ostrej, podostrej lub chronicznej). Dodatkowo w przypadku koni zakażonych bakterią Salmonelli zdarzają się tzw. subkliniczne infekcje lub poronienia u klaczy.

Szczególnie groźna – dla źrebiąt – okazuje się postać posocznicowa, która w kilka godzin może doprowadzić do zejścia śmiertelnego źrebięcia. U najmłodszych koni postać jelitowa, nieskomplikowana np. zapaleniem stawów, może trwać od 1 do 2 tygodni. Niestety dane epidemiologiczne wskazują, że w fazie ostrej oraz podostrej salmonellozy śmiertelność źrebiąt sięga nawet 50 proc., podczas gdy w postaci przewlekłej 20 proc.

Objawy mylone z kolką

Konie, u których dochodzi do salmonellozy, manifestują dolegliwości głównie ze strony układu pokarmowego. Charakterystycznym objawem jest bardzo nagła, wodnista biegunka, która może zawierać ślady krwi. Dodatkowo w przebiegu choroby notuje się podwyższoną temperaturę – a organizm koni wykazuje osłabienie, ospałość i niechęć do przyjmowania posiłków.

W obrazie morfologicznym chorych zwierząt obserwuje się także neutropenię (obniżony poziom granulocytów obojętnochłonnych) oraz agranulocytozę (tj. ostry stan związany z ciężkim, zagrażającym życiu spadkiem liczby neutrofili we krwi, które są podstawowymi obronnymi komórkami organizmu), które są charakterystyczne dla szybko postępujących zakażeń bakteryjnych. Dodatkowo potwierdzenie diagnozy uzyskuje się poprzez wymazy bakteryjne z kału, krwi lub pośmiertnie na podstawie badania bakteriologicznego tkanek.

Płynoterapia oraz antybiotykoterapia

W postępowaniu terapeutycznym ciężkiej postaci salmonellozy istotnym elementem jest podawanie płynów z elektrolitami oraz kontrolowanie ogólnoustrojowego procesu zapalnego. Dobór antybiotyku powinien nastąpić na podstawie wykonanego antybiogramu oraz stanu nawodnienia organizmu (m.in. z uwagi na nefrotoksyczność antybiotyków z grupy aminoglikozydów).

W trakcie leczenia należy również pamiętać o przeprowadzeniu dezynfekcji pomieszczeń, w których znajduje się chory koń oraz dokładne dbanie o higienę u osób go obsługujących. Niestety salmonelloza jest chorobą zaliczaną do zooantroponoz – tj. chorób przenoszących się ze zwierząt na ludzi.

 

 

1 komentarz

Leave A Reply