Tłuszcze w końskiej diecie

0

Wiele badań wykazało, że próba zastąpienia węglowodanów tłuszczem o tej samej wartości kalorycznej w diecie koni skutkuje mniejszą odpowiedzią poziomu cukru i insuliny. Badania te jednakże nie wykazały czy taka podpowiedź związana jest po prostu z niskim poziomem glukozy w diecie, czy też tłuszcz wpływa na odpowiedź glikemiczną.

Problem ten zainspirował naukowców do przeprowadzenia badania oceniającego- czy dodatek tłuszczu do posiłku złożonego z ziarna będzie miał wpływ na wyrzut glukozy do krwioobiegu w sytuacji, gdy ilość pobieranego ziarna się nie zmieni. W dwuetapowym badaniu wykorzystano 9 koni- 5 z nich było w dobrej formie i w ciągłym treningu, natomiast 4 nie były poddawane treningowi. Podczas pierwszego etapu obserwacji, każdy koń karmiony był o godzinie 7 rano mieszaniną ziaren w ilości 2.27 kg (72 proc. owsa, 20 proc. kukurydzy oraz z 8 proc. dodatkiem melasy). Pięciu koniom w treningu podawano również 200 ml oleju sojowego dodawanego do ziarna. O godzinie 8 każdy koń otrzymywał 2,72 kg siana. Od każdego z koni pobierano próbki krwi odpowiednio- przed jedzeniem oraz po 1, 2, 3, 4, 6, 8, 10 i 12 godzinach po podaniu. Krew badano pod kątem poziomu glukozy, insuliny oraz mleczanów. Ten sam schemat zastosowano dwa tygodnie później na próbie 4 koni, która podczas pierwszego etapu służyła jako grupa kontrolna.

W badanie wykazano, że poziom glukozy godzinę po karmieniu był niższy w sytuacji, gdy końską dietę wzbogacano w olej sojowy. Co więcej naukowcy dowiedli, że poziom glukozy pozostawał niższy przez kolejne trzy godziny po posiłku. Dopiero po upływie 6 do 10 godzin, stężenie glukozy we krwi było wyższe w grupie suplementowanej tłuszczem.A jak wyglądała tzw. „krzywa insulinowa”? Zdecydowanie poziom insuliny w grupie karmionej dodatkowo tłuszczem był niższy przez godzinę po posiłku, natomiast dopiero po upływie 8-10 godzin był wyższy. Poziom mleczanów był wyższy w grupie kontrolnej w 4 godzinie po jedzeniu, natomiast w grupie suplementowanej tłuszczem – 6 godzin po posiłku. Dane te sugerują, że dodanie tłuszczu (w tym wypadku oleju sojowego) do standardowej paszy treściwej wpływa na odpowiedź organizmu po posiłku – zarówno na poziom glukozy, jak i insuliny. Co więcej efekty te są niezależne od ilości węglowodanów w diecie i mogą wynikać z różnic w szybkości opróżniania żołądka przy dodatku tłuszczu w diecie.

 

Leave A Reply