Zdrowa starość u koni: żywienie

1

Mięśnie, ścięgna i więzadła, które wspomagają kręgosłup, z wiekiem tracą jędrność. Powoduje to powolne obniżenie linii pleców, a także może doprowadzić do wyraźnie manifestującej się lordozy. Wprawdzie niewiele można zrobić, aby całkowicie zapobiec temu procesowi, jednakże utrzymywanie konia w aktywności i angażowanie w wykonywanie ćwiczeń wzmacniających mięśnie brzucha może pomóc w utrzymaniu linii grzbietu.

Niestety grawitacja w przypadku koni jest nieubłagana, a wypełniony przewód pokarmowy będzie stanowić poważne obciążenie dla mięśni pleców i brzucha . Oczywiście odbijać się to będzie na stanie pleców. Warto zatem pomyśleć o modyfikacji końskiej diety, zanim jednak podejmiemy się zmian menu warto poddać konia-seniora badaniu przez lekarza weterynarii z uwagi na możliwość współwystępowania innych jednostek chorobowych.

Konie z choroba Cushinga, czy też chorobą wątroby wymagają żywienia innego niż konie, które odczuwają jedynie skutki starości. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że żywienie u takiego zwierzęcia jest silnie uzależnione od stanu jego uzębienia oraz od możliwości trzymania masy ciała. Jeśli brakuje zębów trzonowych lub są one w stanie nie pozwalającym na efektywne żucie należy stosować alternatywne rodzaje pasz, np. sieczkę, zwilżane siano, trawokulki czy wysłodki buraczane. Wiele koni – seniorów dobrze toleruje zielonkę, ale nie utrzymuje masy ciała spożywając siano.

Ilość paszy powinna stanowić 2-2,5 proc. masy ciała zwierzęcia, zaś dodatki i suplementy podawane dodatkowo mogą podwyższać wartość kaloryczną jedzenia, np. dodatek oleju lub otrąb ryżowych. Konie w zaawansowanym wieku często żywione są paszą dla seniorów, z uwagi na to, iż jest ona przygotowana w specjalnie dla tej grupy zwierząt i zawiera określone składniki wymaganej diety. Poprzez dostarczanie łatwo strawnej paszy możemy ograniczyć obciążenie przewodu pokarmowego, co wpłynie na rozciąganie mięśni brzucha oraz na jego kształt, a idąc dalej, również na stan grzbietu konia.

Lek. wet. Joanna Szwast

1 komentarz

Leave A Reply